Ο σαδισμός τους δεν έχει όρια

Οι εισηγητές της πρότασης να στηθούν κάλπες το φθινόπωρο με αφορμή είτε την επικείμενη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είτε τη διαπραγμά-τευση για τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους (είτε και τα δύο) μάλλον λογαριάζουν χωρίς την… εφορία.

Τους διαφεύγει ότι από τον Ιούλιο και μέχρι το τέλος του χρόνου οι… ψηφοφόροι θα πρέπει να εισφέρουν στα ταμεία του Δημοσίου περισσότερα από 30 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του κρατικού προϋπολογισμού στο σκέλος των εσόδων. Τριάντα δισ. ευρώ, σημαίνει πέντε δισ. ευρώ τον μήνα. Σημαίνει πρακτικά ότι από τον Ιούλιο και μέχρι το τέλος του χρόνου οι φορολογούμενοι θα πηγαίνουν μία, δύο ή και τρεις φορές στην τράπεζα ανά μήνα για να πληρώσουν κάποιο φόρο.

Φόρο ο οποίος σε εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις είναι ακόμη και υπερδιπλάσιος σε σχέση ...
με πέρυσι. Φόρος ο οποίος θα επιβάλλεται ακόμη και στο πιο απίθανο περιουσιακό στοιχείο όπως ένα οικόπεδο εκτός σχεδίου ή ένα αμπέλι. Ζητάς την ψήφο αυτού του ανθρώπου πάνω που αυτός θα προσπαθεί να κατανοήσει τι ακριβώς τον βρήκε;

Ποντάρεις στο ότι θα εκτιμήσει την εθνική προσπάθεια για να απαλλαγεί η χώρα από τον υπερβολικό δανεισμό και ότι θα ψηφίσει υπέρ της συνέχισης της ίδιας πολιτικής;

Επενδύεις σε έναν ακόμη «εκβιασμό» του τύπου «μην πάνε χαμένοι οι κόποι και οι θυσίες του λαού;» την ώρα που οι δέκτες του μηνύματος θα ψάχνουν να βρουν τρόπο να ανταποκριθούν σε μια ακόμη φορολογική λαίλαπα;

Πιστεύεις ότι γίνεσαι πιστευτός όταν υποστηρίζεις ότι θα υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις αν καταγραφεί υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων; (σ.σ. των στόχων που επιβάλλουν τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 4,25 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση;)

Στο ταμείο

Οι εμπειρότεροι ακόμη και στις τάξεις της κυβέρνησης γνωρίζουν ότι είναι άλλο πράγμα να έρχεται στα χέρια σου ένα ειδοποιητήριο πληρωμής φόρων και τελείως διαφορετικό να πρέπει να το πληρώσεις. Και το κυριότερο: δεν ζητάς ψήφο τη στιγμή που ο ψηφοφόρος σου κοιτάζει με θλίψη το άδειο του βιβλιάριο. Πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα καταφύγει σε εκλογές το φθινόπωρο μόνον αν… πέσει υπό το βάρος της πολιτικής θύελλας (ψήφιση νέου ασφαλιστικού, μικρή ΔΕΗ, νέες απελευθερώσεις επαγγελμάτων κ.λπ.). Από ίδια πρωτοβουλία το πιθανότερο είναι πως όχι.

Το 2014, η κυβέρνηση έχει καταφέρει κάτι ασύλληπτο και πρωτοφανές: να δυσαρεστήσει όλες τις τάξεις των φορολογουμένων… ταυτόχρονα. Να υπερφορολογήσει και τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Ούτε ένας… σύμμαχος δεν έμεινε. Ένας πρόχειρος λογαριασμός αναδεικνύει το μέγεθος της επιβάρυνσης.

Τη Δευτέρα το βράδυ, ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώσουν 3,75 δισ. ευρώ σε τρεις διμηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από το τέλος Ιουλίου. Από τα τέλη Μαΐου έχει βγει η λυπητερή για τα νομικά πρόσωπα: Επιπλέον 3,8 δισ. ευρώ σε 230 χιλιάδες επιχειρήσεις. Κάποια στιγμή μέσα στον Αύγουστο θα βεβαιωθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων με τον συνολικό λογαριασμό να ανέρχεται επίσης στα 2,8 δισ. ευρώ. Μην ξεχνάμε το ένα δισ. ευρώ των τελών κυκλοφορίας αλλά και τα περίπου 500 εκατ. ευρώ που θα δώσουν όσοι δεν πλήρωσαν εμπρόθεσμα το χαράτσι στη ΔΕΗ. Το σύνολο; 12 δισ. ευρώ. Χωρίς στο ποσό αυτό να περιλαμβάνονται ο ΦΠΑ αλλά και άλλοι φόροι κατανάλωσης που «φουσκώνουν» τον τελικό λογαριασμό στα 30 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.

Εκκαθαριστικό και… 1.500άρι

Από τις συνολικά 5,8 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν μέχρι την 14η Ιουλίου, οι 2,5 εκατομμύρια ήταν χρεωστικές. Αν γίνει η διαίρεση του συνολικού ποσού που χρεώθηκε (3,75 δισ. ευρώ) με τον αριθμό των φορολογουμένων, προκύπτει επιβάρυνση 1.500 ευρώ το… κεφάλι. Ειδικά όσοι έκαναν τελευταίοι τη φορολογική τους δήλωση κλήθηκαν να πληρώσουν πάνω από 2.000 ευρώ κατά μέσο όρο. Ήταν έκπληξη πρώτου βαθμού για τους περισσότερους. Περίμεναν, μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες ότι η καθίζηση των εισοδημάτων θα τους έφερνε τουλάχιστον λιγότερα φορολογικά βάρη. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Με την κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών (ακόμη και για τις ιατρικές δαπάνες) την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, το υπουργείο Οικονομικών φρόντισε να διατηρήσει τα φορολογικά έσοδα στο ύψος τους.

Φόρος… 500 εκατ. ευρώ τον μήνα

 Οι διαχειριστές των επιχειρήσεων, ειδικά των «μικρομεσαίων» (ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων) δεν πιστεύουν στα μάτια τους αντικρίζοντας το ύψος του φόρου που καλούνται να πληρώσουν φέτος στην εφορία.

Οι μόνοι ικανοποιημένοι από την όλη ιστορία είναι οι ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι βλέπουν – τουλάχιστον σε επίπεδο καταλογισμού καθώς η είσπραξη είναι τελείως διαφορετική υπόθεση – να επιτυγχάνεται ένας από τους πιο φιλόδοξους στόχους που έχουν ενσωματωθεί στον φετινό προϋπολογισμό. Τι έλεγε ο προϋπολογισμός; Ότι τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώσουν από τον Μάιο μέχρι και το τέλος του χρόνου, δηλαδή σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, το εξωφρενικό ποσό των 3,8 δισ. ευρώ.

Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά σε σχέση με πέρυσι ο αντίστοιχος κωδικός για το 2013 έγραφε 1,681 δισ. Δηλαδή, στον προϋπολογισμό ενεγράφη αύξηση φόρου 125% και αυτός ο στόχος επιβεβαιώθηκε. Το αποτέλεσμα; Περίπου 230.000 «βαρυγκωμάνε» κάθε μήνα (σ.σ. στο τέλος Ιουλίου πρέπει να κατατεθεί η 3η δόση από τις συνολικά οκτώ) για να αντεπεξέλθουν. Πολλές δεν ανταποκρίνονται και φορτώνονται με ακόμη περισσότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ αρκετές χιλιάδες ακολουθούν τη συνήθη τακτική των τελευταίων ετών: για να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη φορολογική ενημερότητα αφήνουν ακάλυπτες άλλες υποχρεώσεις μεταξύ των οποίων και τη… μισθοδοσία.

Φοροκαταιγίδες

Ο τρόπος με τον οποίο υλοποιήθηκε η εκτόξευση του φόρου ήταν μεθοδευμένος εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο όταν και ψηφίστηκε ο τελευταίος φορολογικός νόμος.

Τα κέρδη της χρήσης του 2013 των μεγάλων επιχειρήσεων (ανωνύμων εταιρειών, εταιρειών περιορισμένης ευθύνης και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών), φορολογούνται με συντελεστή 26%. Πέρυσι, ο φορολογικός συντελεστής ήταν 20%. Μόνο και μόνο από αυτό το στοιχείο προκύπτει αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 30%. Μείωση υπήρξε στον συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων (από το 25% το 2012 στο 10% το 2013). Τι να το κάνουν όμως αυτό οι επιχειρήσεις; Τα μερίσματα για το 2013 θα είναι ελάχιστα (αν και συγκριτικά περισσότερα σε σχέση με πέρυσι καθώς ουδείς διένειμε κατά την προηγούμενη σεζόν περιμένοντας την εφαρμογή του καινούργιου χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή). Ήξερε τι έκανε το υπουργείο Οικονομικών, αύξησε κατά 30% τον φορολογικό συντελεστή που επιβάλλεται στο σύνολο της κερδοφορίας και μείωσε τον φορολογικό συντελεστή μόνο για τα μερίσματα.

Για τις ομόρρυθμες εταιρείες και τις ετερόρρυθμες εταιρείες το «χτύπημα» θα αποδειχτεί τελειωτικό για χιλιάδες επιχειρήσεις. Τι συνέβη; Το 2012, τα μισά κέρδη φορολογήθηκαν στο όνομα των εταίρων ως «επιχειρηματική αμοιβή», και τα υπόλοιπα μισά στο όνομα του νομικού προσώπου με συντελεστή 20%. Το 2013, το σύνολο των κερδών φορολογείται στο όνομα της εταιρείας με συντελεστή 26% για το τμήμα των κερδών μέχρι τις 50.000 ευρώ και με συντελεστή 33% για το τμήμα των κερδών άνω των 50.000 ευρώ. Στην πράξη, προκύπτει το εξής: κέρδη που πέρυσι φορολογούνταν στο όνομα του εταίρου ως επιχειρηματική αμοιβή μπορεί να μην επιβαρύνονταν με καθόλου φόρο, καθώς η περυσινή κλίμακα προέβλεπε αφορολόγητο 5.000 ευρώ. Μπορεί επίσης να φορολογούνταν με συντελεστές 10% ή 18%, ή 25% εφόσον τα εισοδήματα του εταίρου δεν ήταν μεγαλύτερα από 12.000, 16.000 ή 26.000 ευρώ αντίστοιχα (πράγμα εξαιρετικά συνηθισμένο όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών). Φέτος όλα αυτά τα κέρδη φορολογούνται υποχρεωτικά με υψηλότερο συντελεστή δηλαδή 26% ή 33%.

Υπέρ… πιστωτών

Ένα και μόνο παράδειγμα αρκεί για να φανεί το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη μια επιχείρηση. Πρωταγωνιστής του παραδείγματος μια ομόρρυθμη εταιρεία με κέρδη 30.000 ευρώ. Τα μερίδια ελέγχονται από δύο εταίρους εξ ημισίας: 50% έκαστος. Το 2013, τα μισά κέρδη φορολογήθηκαν στο όνομα των εταίρων με την κλίμακα των φυσικών προσώπων. Δηλαδή, κέρδη ύψους 15.000 ευρώ έσπασαν σε δύο ίσα μερίδια και στην πραγματικότητα δεν φορολογήθηκαν. Τα υπόλοιπα 15.000 ευρώ φορολογήθηκαν με συντελεστή 20% δηλαδή προέκυψε επιβάρυνση 3.000 ευρώ. Αν προστεθεί και προκαταβολή της επόμενης χρονιάς που υπολογίζεται με συντελεστή 55%, τότε η συνολική επιβάρυνση υπολογίζεται στα 4.650 ευρώ. Αυτά όμως έγιναν πέρυσι.

 Τι συνέβη φέτος; Και τα 30.000 ευρώ φορολογήθηκαν στο όνομα της εταιρείας με συντελεστή 26%. Προέκυψε επομένως φόρος 7.800 ευρώ. Από αυτό το ποσό αφαιρέθηκε η προκαταβολή του 2013 (δηλαδή τα 1.650 ευρώ) και προστέθηκε η προκαταβολή του 2014 (που είναι το 55% της διαφοράς ήτοι το 55% των 6.150 ευρώ). Συμπέρασμα; Τα 4.650 ευρώ που πληρώθηκαν το 2013 έγιναν 10.440 ευρώ το 2014. Και όλα αυτά για κέρδη 30.000 ευρώ.

Όπως προκύπτει και από το παράδειγμα που προαναφέρθηκε, ένα από τα ισχυρότερα πλήγματα κατά τη φετινή χρονιά είναι η προκαταβολή. Και λόγω της κατάργησης της επιχειρηματικής αμοιβής και λόγω της αύξησης των φορολογικών συντελεστών και εξαιτίας του γεγονότος ότι σε μεγάλες επιχειρήσεις η εικόνα των αποτελεσμάτων ήταν το 2013 καλύτερη σε σχέση με το 2012, η προκαταβολή φόρου έχει εκτοξευτεί. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, από τα 3,8 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν στα 230.000 νομικά πρόσωπα για το 2013, περισσότερα από 2,2 δισ. ευρώ προήλθαν από την προκαταβολή φόρου της επόμενης χρονιάς. Το αντίστοιχο ποσό που πληρώθηκε πέρυσι για προκαταβολή ήταν 346 εκατ. ευρώ όπως προκύπτει από την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Δηλαδή, μέσα σε έναν χρόνο υπήρξε αύξηση… 536%.
Φόρος και στα… κοτέτσια

Το ότι με τον φόρο ακινήτων ακόμη προσπαθούν να βγάλουν άκρη στο υπουργείο Οικονομικών δεν σημαίνει ότι δεν θα τον πληρώσουμε. Το «Ποντίκι» έγραφε την προηγούμενη εβδομάδα για την ανικανότητα ακόμη και να ειδοποιηθούν οι ιδιοκτήτες. Και μόλις προχθές άρχισε να διαρρέει το υπουργείο Οικονομικών ότι σκέφτεται να αλλάξει τις ημερομηνίες πληρωμής ώστε αυτές να ξεκινήσουν στο τέλος Σεπτεμβρίου και να ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο του 2015.

 Αυτό που έχει σημασία είναι οι ιδιοκτήτες χωρίς κανένα αφορολόγητο, χωρίς καμία εξαίρεση, θα κληθούν να πληρώσουν κοντά στα 2,8 δισ. ευρώ. Ποιο είναι το… ανέκδοτο που κυκλοφορεί; Ότι το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα φέρει ελαφρύνσεις. Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Το νομοσχέδιο όντως ετοιμάζεται διότι συνειδητοποίησαν ότι λείπουν πληροφορίες και δεν μπορεί να υπολογιστεί ο φόρος σε εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις. Συνειδητοποίησαν επίσης ότι η φορολογική επιβάρυνση που προκύπτει για τους οικοπεδούχους είναι εξωφρενικός και ότι χωρίς την απαραίτητη διόρθωση θα ξεσηκωθούν και οι… πέτρες.

από το «ΠΟΝΤΙΚΙ»


Ο σαδισμός τους δεν έχει όρια Ο σαδισμός τους δεν έχει όρια Reviewed by Διαχειριστής on Δευτέρα, Ιουλίου 21, 2014 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.