Οι οβιδιακές μεταμορφώσεις του Αντώνη Σαμαρά

του Πάνου Παναγιώτου
 
Μέχρι και τις αρχές του 2014 η κυβέρνηση υποστήριζε πως το Μνημόνιο είναι απολύτως απαραίτητο και εκ των ουκ άνευ για την έξοδο της χώρας απ’ την κρίση, με ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης να φτάνουν στο σημείο να δηλώσουν πως το Μνημόνιο  είναι ό,τι καλύτερο έχει συμβεί στη χώρα.

Σύμφωνα με την τότε επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, το Μνημόνιο είναι καλό όχι απλά επειδή παρέχει τα  δάνεια που ‘βοηθούν’ τη χώρα να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της αλλά γιατί, επιπλέον, περιλαμβάνει ένα οικονομικό πρόγραμμα και μία σειρά από απαραίτητες ‘μεταρρυθμίσεις’  οι οποίες και υπόσχονται τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας ανοίγοντας το δρόμο για τη ‘Νέα Ελλάδα’.

Μάλιστα, κάθε φορά που η αξιωματική αντιπολίτευση δήλωνε την αντίθεση της στη λογική ...
του Μνημονίου με τον πρόεδρος της να υπόσχεται να το ‘σκίσει’ αν ερχόταν στην εξουσία, η κυβέρνηση εξαπέλυε κατηγορίες περί λαϊκισμού φροντίζοντας να τονίσει πόσο επικίνδυνη για τον τόπο ήταν αυτή η στάση.

Εδώ και λίγο καιρό, ωστόσο, είναι  η ελληνική κυβέρνηση που έχει κηρύξει έναν πόλεμο εναντίον του Μνημονίου με τον πρωθυπουργό, κ Σαμαρά να δηλώνει πως το ‘σκίζει σελίδα, σελίδα’ και πως επιθυμεί να απεγκλωβιστεί απ’ αυτό όσο το δυνατό νωρίτερα και ή δυνατόν. άμεσα.

Πώς δικαιολογείται αυτή η ξαφνική στροφή της κυβέρνησης; Γιατί ο θερμότερος υποστηρικτής του ‘καλού’ και ‘απαραίτητου’ Μνημονίου μετατράπηκε ξαφνικά στο χειρότερο εχθρό του; Ποιος είναι ο λόγος που ο πρωθυπουργός βιάζεται τόσο πολύ να απεμπλακεί απ’ αυτό  χωρίς καν να έχουν βρεθεί τα κεφάλαια που θα αντικαταστήσουν τα δάνεια που το συνοδεύουν, χωρίς να έχει αποκατασταθεί η δυνατότητα δανεισμού από τις αγορές, χωρίς να έχει έρθει η ανάπτυξη και χωρίς να έχει λυθεί το πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους;

Αναζητώντας κανείς την απάντηση πρέπει να κοιτάξει πίσω στο χρόνο για να διαπιστώσει πως δεν είναι η πρώτη αλλά η τρίτη φορά που ο κ. Σαμαράς γίνεται ‘αντιμνημονιακός’. Αρχικά, ήταν εναντίον του Μνημονίου από το 2010 και μέχρι τα μισά του 2011 όταν αντιπολιτευόταν την τότε κυβέρνηση Παπανδρέου, φιλοδοξώντας να την ανατρέψει.

Ακολούθησε η στροφή του υπέρ το Μνημονίου μέσω της στήριξης της κυβέρνησης Παπαδήμα, όταν διαπίστωσε ότι με αυτόν τον τρόπο η πρωθυπουργία θα ερχόταν ένα βήμα πιο κοντά.

Πλησιάζοντας στην προεκλογική περίοδο του 2012 ο κ. Σαμαράς φόρεσε για δεύτερη φορά την αντιμνημονιακή του ενδυμασία, τόσο όσο χρειαζόταν για να κερδίσει στις εκλογές, να σχηματίσει την κυβέρνηση συνεργασίας και να κατακτήσει την πολυπόθητη πρωθυπουργία. Την επόμενη ημέρα των εκλογών άλλαξε φορεσιά και έγινε ο θερμότερος υποστηρικτής του Μνημονίου.

Για να φτάσουμε στο σήμερα, όπου ενόψει των προεδρικών εκλογών ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται ως ο πιο σκληροπυρηνικός αντιμνημονιακός. Και αυτό γιατί είναι κοινό μυστικό πως η πιθανότητα οι προεδρικές εκλογές να οδηγήσουν και σε βουλευτικές είναι πολύ μεγάλη. Έτσι, ο ‘αντιμνημονιακός’ Σαμαράς έκανε την εμφάνιση του και πάλι με το βλέμμα στη διατήρηση της εξουσίας.

από το «tvxs.gr»


Οι οβιδιακές μεταμορφώσεις του Αντώνη Σαμαρά Οι οβιδιακές μεταμορφώσεις του Αντώνη Σαμαρά Reviewed by Διαχειριστής on Παρασκευή, Οκτωβρίου 24, 2014 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.