Η κακή μέρα από το πρωί φαίνεται...

του Λευτέρη Γαλανού

Με... κακούς οιωνούς άρχισε για την κυβέρνηση η πολιτική «τριλογία» της προεδρικής εκλογής, καθώς η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα στην πρώτη ψηφοφορία δεν κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες από 160 ψήφους, που ήταν ο διακαής πόθος του Μεγάρου Μαξίμου.

Επιπλέον όμως ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται να στριμώχνεται άσχημα, κάτι που αποτυπώνεται και στη συ­ντονισμένη πίεση που του άσκησαν χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Ντόρα Μπακογιάννη. Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε τη βεβαιότητά του για αποτυχία εκλογής Προέδρου και προσφυγή σε εκλογές.

Το χθεσινό αποτέλεσμα ήταν σαφώς κατώτερο των κυβερνητικών προσδοκιών, κάτι το...
οποίο ομολογούσαν χθες κυβερνητικά στελέχη στους διαδρόμους της Βουλής. Το Μέγαρο Μαξίμου είχε θέσει ως ψυχολογικό όριο τους 163, ωστόσο, λαμβάνοντας κάποια αρνητικά μηνύματα, το είχε κατεβάσει πριν από την ψηφοφορία στους 161 και δεν κατάφερε να πιάσει ούτε αυτό.

Όσο όμως απομακρύνεται ο στόχος για τους 180, τόσο πλησιάζουν οι πρόωρες εκλογές, την ίδια στιγμή που φουντώνουν τα σενάρια για πολιτικές πρωτοβουλίες από την πλευρά της κυβέρνησης μεταξύ δεύτερης και τρίτης ψηφοφορίας. Αυτό ζήτησε ευθέως χθες η Ντόρα Μπακογιάννη αμέσως μετά την άκαρπη ψηφοφορία. Αυτό υπαινίχθηκε -στην ουσία... το ζήτησε- πριν από την ψηφοφορία ο Βενιζέλος μιλώντας στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ:

«Προχωράμε», τόνισε, «περιμένοντας μέχρι τον τρίτο γύρο την ανταπόκριση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, φυσικά και των βουλευτών ατομικά, αλλά των κομμάτων πρωτίστως σε αυτό που είπα.

Σε μια προσέγγιση η οποία συνδέει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κρίσιμη εθνική διαπραγμάτευση και την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Και μετά, τουλάχιστον εμείς, είμαστε ανοιχτοί να τα συζητήσουμε όλα, γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το εθνικό συμφέρον. Ας δούμε την ανταπόκριση».

Πρόσθεσε, μάλιστα, με νόημα: «Να ολοκληρώσουμε την αλλαγή σελίδας και μετά, βλέποντας πώς έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, βλέπουμε και πώς πρέπει να πορευτεί η χώρα».

Πάντως η πρώτη ανεπίσημη αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν ότι ο πρωθυπουργός επιμένει σε... «καθαρές επιλογές», αποκλείοντας σε πρώτη φάση κάθε σενάριο και αίτημα για πολιτικές πρωτοβουλίες - δηλαδή... υποχωρήσεις Σαμαρά. Αλλά και πριν από την ψηφοφορία το Μέγαρο Μαξίμου είχε σπεύσει να διαψεύσει τα σενάρια περί συναινετικής εκλογής ΠτΔ με ορισμό εκλογών μέσα στο 2015, ωστόσο τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί μέχρι την τρίτη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου. Η δεύτερη ψηφοφορία θα διεξαχθεί την προσεχή Τρίτη 23 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι.

Πώς ψήφισαν

Στη χθεσινή πρώτη ψηφοφορία, πέραν των 155 κυβερνητικών βουλευτών, πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές υπερψήφισαν την υποψηφιότητα Δήμα. Πρόκειται για τους Σπ. Λυκούδη, Γρ. Ψαριανό, Γ. Νταβρή, Χρ. Αηδόνη και Κατερίνα Μάρκου, τους οποίους συνεχάρη δημοσίως ο πρωθυπουργός εξερχόμενος της Βουλής, ο οποίος πάντως δεν μπορούσε να κρύψει την απογοήτευσή του για το χθεσινό αποτέλεσμα, καλώντας και τους υπόλοιπους βουλευτές να αντιληφθούν την «κρισιμότητα της κατάστασης».

Η... ψυχρολουσία για την κυβέρνηση ήρθε από τους ανεξάρτητους βουλευτές Π. Μελά και Ι. Κουράκο, τους οποίους το Μέγαρο Μαξίμου υπολόγιζε στις θετικές ψήφους. Πάντως, ο Μελάς ανακοίνωσε μετά την ψηφοφορία ότι στις άλλες ψηφοφορίες θα είναι «προς θετική κατεύθυνση»! Δικαιολόγησε μάλιστα τη στάση του με μία... απίστευτη δήλωση: «Είχα πει ότι 80% είμαι υπέρ, σήμερα (χθες) υλοποίησα το 20%».

Αναλυτικά, υπέρ της υποψηφιότη­τας του Στ. Δήμα ψήφισαν 155 βουλευτές, 135 ψήφισαν «παρών» (δεν προβλέπεται αρνητική ψήφος στη διαδικασία), ενώ απουσίαζαν πέντε βουλευτές: οι ανεξάρτητοι Γ. Κασαπίδης λόγω του θανάτου του πατέρα του και ο Κ. Γιοβανόπουλος, ο οποίος συνόδευε τον Κασαπίδη, οι πρώην χρυσαυγίτες Στ. Μπούκουρας (που αποφυλακίστηκε χθες) και ο Χρ. Αλεξόπουλος, καθώς και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Χατζησοφιά, η οποία με επιστολή της δήλωσε πως ψηφίζει «παρών», αλλά η ψήφος της δεν προσμετράται.

«Πρωτοβουλία» ή εκλογές

Το χθεσινό αποτέλεσμα έδειξε ότι η υποψηφιότητα Δήμα δεν έχει σημαντική διείσδυση στους ανεξάρτητους βουλευτές, ενώ δείχνει να μην έχει επιρροή στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που αποτελούν τις «δεξαμενές» για την προεδρική εκλογή.

Το «Ποντίκι» πάντως αποκαλύπτει μία δήλωση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μ. Ουζουνίδη στο site ithraki χθες πριν από την ψηφοφορία: «Δεν ψηφίζω σήμερα Πρόεδρο, αλλά ως τις 29 μπορεί να τρελαθώ...».

Αινιγματικός ήταν χθες το πρωί ο Β. Πολύδωρας, που ψήφισε πάντως «παρών». «Θα ψηφίσω», τόνισε, «κατά συνείδηση, που είναι άγρυπνη, εθνική, χαλύβδινη, και όχι πλαστική».

Από την πλευρά του ο Μ. Μπόλαρης εξήγησε «γιατί δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας». «Έτσι κι αλλιώς», εξήγησε, «το θέμα δεν είναι ποιος είναι ο υποψήφιος, αλλά τέθηκε από την αρχή στη βάση της συνέχισης του βίου της συγκυβέρνησης και των πολιτικών λιτότητας. Μια τέτοια πολιτική δεν μπορώ να την εγκρίνω, δεν την εγκρίνω και φυσικά δεν προτίθεμαι να της δώσω παράταση».

Το μπαλάκι, ύστερα από όλα αυτά, βρίσκεται στην πλευρά του πρωθυπουργού. Αν αποδεχθεί να αναλάβει την «πολιτική πρωτοβουλία», τότε θα παίξει το τελευταίο του χαρτί για εκλογή Προέδρου. Αν επιμείνει στις... «καθαρές λύσεις», στις οποίες επιμένει, πάρτε τις ταυτότητες στα δόντια και ετοιμαστείτε για κάλπες...

Διότι, προφανώς, κανείς δεν μπορεί να γίνει προφήτης για την 29η Δεκεμβρίου. Ωστόσο είκοσι βουλευτές δεν βρίσκονται στα... γαριδάκια.

από το «ΠΟΝΤΙΚΙ»


Η κακή μέρα από το πρωί φαίνεται... Η κακή μέρα από το πρωί φαίνεται... Reviewed by Διαχειριστής on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 18, 2014 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.