Κράτος και μετανάστευση

Ας αφήσουμε τις αφηρημένες ιδέες και τον ιδεαλισμό και ας πάμε στην πραγματικότητα. Στον ρεαλισμό.

του Απόστολου Διαμαντή

Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και χρόνια αντιμέτωπη με ανεξέλεγκτη είσοδο προσφύγων και μεταναστών από τις χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Σε όλα τα κράτη του κόσμου λαμβάνονται μέτρα ελέγχου αυτής της ροής, διότι όπως γίνεται αντιληπτό, εάν αυτή η τάση δεν ελεγχθεί το κράτος θα καταρρεύσει. Εάν δηλαδή τα 2 εκατομμύρια μουσουλμάνων που περιμένουν στις ακτές της Τουρκίας περάσουν στην Ελλάδα, τότε η χώρα θα κλονιστεί. Θα πρόκειται για καταστροφή αντίστοιχη με την κάθοδο σλαβικών πληθυσμών κατά την πρώιμη βυζαντινή περίοδο.

Όλα τα κράτη του κόσμου λοιπόν λαμβάνουν μέτρα. Τα μέτρα αυτά είναι μέτρα απαγόρευσης...
εισόδου παράνομων μεταναστών, δημιουργίας αντικινήτρων, επαναπροώθησης και αυστηρής διαδικασίας νομιμοποίησης και απόδοσης ιθαγένειας. Επίσης λαμβάνουν και μέτρα προστασίας των μεταναστών και προστασίας της δημόσιας τάξης, υγείας και ασφάλειας. Διότι εάν δεν λάβουν αυτά τα μέτρα, θα καταρρεύσουν.

Η Ελλάδα ποια ακριβώς μέτρα λαμβάνει; Στο ζήτημα του ελέγχου της εισόδου στη χώρα δεν λαμβάνει κανένα απολύτως μέτρο. Όποιος θέλει μπαίνει στην Ελλάδα και κάθεται. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία χώρα του κόσμου.

Δεν λαμβάνει ούτε μέτρα αντικινήτρων. Αντιθέτως, η μαύρη αγορά μετακινήσεων πληθυσμών βλέπει την Ελλάδα ως ευκαιρία μετακίνησης και στέλνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες εδώ, εφόσον είναι εύκολη η είσοδος, η παραμονή και η νομιμοποίηση. Τους στέλνει στην Αθήνα σαν γραφείο ταξιδίων.

Η Ελλάδα επίσης δεν λαμβάνει κανένα σοβαρό μέτρο επαναπροώθησης και δίνει αυτομάτως άδεια διαμονής, ταξιδιωτικά έγγραφα και τώρα ετοιμάζεται να στεγάσει τους εισερχόμενους, σε δημόσια κτίρια.

Ετοιμάζεται μάλιστα να αποδώσει και ιθαγένεια, αρχικώς στα παιδιά των μεταναστών και εν συνεχεία, προφανώς και στους ίδιους, με διαδικασίες μάλλον χαλαρές. Για να πάρει ιθαγένεια ένας αλλοδαπός στην Αγγλία ή την Γαλλία, πρέπει να ξέρει τη γλώσσα τέλεια, να έχει σπουδάσει δηλαδή και να περάσει από πολύ αυστηρές εξετάσεις πάνω στην αγγλική και την γαλλική ιστορία. Επίσης θα πρέπει να περάσει από επιτροπή, η οποία θα κρίνει τον βαθμό ένταξης στον αγγλικό ή τον γαλλικό πολιτισμό αντίστοιχα. Διότι, τα κράτη αυτά, εκπροσωπούν ιστορικά έθνη μεγάλης ιστορικής παράδοσης, με πολιτισμό, έθιμα, θρησκευτικές και κοινωνικές παραδόσεις που πρέπει να προστατευθούν, διότι διαφορετικά θα χαθούν από την ιστορία. Έτσι, η απόδοση ιθαγένειας είναι μια πολύ αυστηρή και πολιτική διαδικασία. Δεν είναι μια διαδικασία τυπική.

Τίποτε από όλα αυτά δεν κάνει η Ελλάδα. Μια χώρα ουσιαστικά πτωχευμένη, με τον λαό της στη φτώχια και την ανεργία, με την παιδεία της καταρρακωμένη, με το σύστημα υγείας σε διάλυση, δέχεται χωρίς σχέδιο τεράστιες μεταναστευτικές ροές.

Δεν πρόκειται μόνον για ζήτημα ασφάλειας. Πρόκειται για καταστροφή. Οι πρώτοι που καταστρέφονται είναι τα φτωχότερα στρώματα. Οι ζωές στις πόλεις υποβαθμίζονται, ειδικά στις λαϊκές συνοικίες. Η φτηνή ανασφάλιστη εργασία είναι ένα ακόμη όπλο των κερδοσκόπων εναντίον της μισθωτής εργασίας και αυτό είναι η αλφαβήτα του μαρξισμού: η χρήση του λούμπεν προλεταριάτου, ως όπλου εναντίον της εργατικής τάξης.

Αλλά πρόκειται και για εθνική καταστροφή. Η είσοδος εκατοντάδων χιλιάδων μουσουλμάνων στην σημερινή καταρρέουσα Ελλάδα μπορεί να αποβεί μοιραία.

Τέλος, αυτή η πραγματικότητα, στρέφεται και εναντίον όσων μεταναστών ζουν ήδη στην Ελλάδα και εργάζονται νομίμως. Μια επιδείνωση της κατάστασης θα πλήξει και τα δικά τους δικαιώματα.

Εν ολίγοις. Η κυβέρνηση να αφήσει τις σαχλαμάρες, τις ανοησίες, όπως είπε και η βουλευτής του Συριζα Άννα Βαγενά και ας λάβει μέτρα. Η Ελλάδα δεν είναι δίκτυο. Είναι κράτος. Και ο λαός της δεν είναι παρέα φίλων.

Είναι ένας ιστορικός λαός, ένα ιστορικό έθνος, που όσοι το εκπροσωπούν σήμερα οφείλουν να προστατέψουν την τεράστια ιστορική διαδρομή και την παράδοσή του.

* Πίνακας του Τζέικομπ Λώρενς από τη σειρά «Μετανάστευση», 1940-1941

από το «tvxs.gr»


Κράτος και μετανάστευση Κράτος και μετανάστευση Reviewed by Διαχειριστής on Πέμπτη, Απριλίου 16, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.