ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ για τους αγρότες θα είναι το ΝΑΙ στο ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Με την κατάργηση του ΟΓΑ και τη μεταφορά των αγροτών στον ΟΑΕΕ τελειώνει οριστικά και αμετάκλητα ο αγροτικός πληθυσμός της Πατρίδας μας.

...Ο αγρότης αν ψηφίσει ΝΑΙ στο νέο μνημόνιο, στην ουσία βάζει την ταφόπλακα, στο βιός του, στην δουλειά του, στον ιδρώτα δεκαετιών, βάζει ταφόπλακα στη ζωή του και στη ζωή των παιδιών του...

του Γιώργου Χαλιμούρδα

Η περιφέρεια και ο αγροτικός πληθυσμός ενημερώνεται παραδοσιακά από τα ΜΕΓΚΑΛΑ ΚΑΝΑΛΙΑ (Μέγκα, ΑΝΤ1, ΣΚΑΙ). Δεκαετίες τώρα. Ένα πράγμα οξύμωρο και σχιζοφρενικό τι στιγμή που αυτά τα ΜΕΓΚΑΛΑ κανάλια χυδαία και απροκάλυπτα έχουν σύρει λίβελους κατά του αγροτικού κόσμου κατ’ εξακολούθηση.

Βγαίνει λοιπόν ο Σαμαράς στα ΜΕΓΚΑΛΑ κανάλια και του λέει του αγροτάκου, ότι θα χάσεις την επιδότησή σου αν δεν ψηφίσεις ΝΑΙ στο νέο μνημόνιο. Σοβαρόν ακούγεται με μια πρώτη....
ματιά, αλλά… δεν του λέει όλο το στόρι. Δε του λέει την παγίδα. Δε του λέει ότι με την ενοποίηση των ταμείων θα υπάρξει υπαγωγή των αγροτών στον ΟΑΕΕ (γιατί στον ΟΑΕΕ θα μπουν καθώς πλέον οι αγρότες είναι επιχειρηματίες), με την κατάργηση του ΟΓΑ όπως είπε ο Γεν Γραμματέας κοινωνικών ασφαλίσεων. Βέβαια ο αγροτάκος είναι επιχειρηματίας και ως τέτοιος πρέπει να εκλαμβάνεται. Μην παρεξηγηθούμε, μην προτρέχουν οι καλοθελητές, δεν αναφερόμαστε στους μεγαλοαγρότες.

Ας πάμε στα πραγματικά δεδομένα όμως. Θα σας μιλήσω για την περιοχή που μεγάλωσα, όντως από αγροτική οικογένεια και εγώ. Ο μέσος κλήρος του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη είναι 50 με 100 στρέμματα στην περιοχή μου. Η επιδότηση που λαμβάνει ο αγρότης για αυτά τα στρέμματα, κατά μέσο όρο, γιατί εξαρτάται από τι δικαιώματα έχει κατοχυρωμένα, είναι περίπου 4 με 5 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Αν καλλιεργεί100 στρέμματα, βγάζει κατά μέσο όρο, καλλιεργώντας συμβατικές καλλιέργειες, αν πάνε καλά και αν πιάσουν τιμή, άλλες 5 χιλιάδες καθαρά. Με αυτά τα έσοδα και με δικό του κήπο, κάποια οικόσιτα ζώα για τις ανάγκες του σπιτιού του και με χρήση καυσόξυλων για θέρμανση δύναται να ανταπεξέλθει στις βασικές ανάγκες της χρονιάς. Και αυτά χωρίς να έχει δάνεια (σημ. δεν υπάρχει αγρότης που να μην έχει δάνειο στην πρώην αγροτική νυν Πειραιώς), γιατί αν έχει δάνειο χρειάζεται και μια πρόσθετη πηγή εσόδων.

Αν έρθει το νέο μνημόνιο, η εκτίμησή είναι ότι ο αγροτάκος θα αναγκαστεί να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές επιπέδου ΟΑΕΕ και συνεπώς όσα θα παίρνει από τις επιδοτήσεις θα πάνε στη μαύρη τρύπα του νέου ΟΑΕΕ. Ποιος, και για πόσο, μικρός και μεσαίος αγρότης θα αντέξει αυτές τις εισφορές; Πόσοι νομίζετε μετά από αυτό το νέο χαράτσι, θα ασκούν το αγροτικό επάγγελμα ή θα θέλουν να ασχοληθούν με το αγροτικό επάγγελμα; Οι φίλοι αγρότες, ας ρωτήσουν τους ελεύθερους επαγγελματίες τι έχουνε τραβήξει τα τελευταία χρόνια μέσα στη κρίση από τον ΟΑΕΕ. Ας ρωτήσουν πόσοι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι χρεωμένοι και με πόσα είναι χρεωμένοι στον ΟΑΕΕ.


Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες πριν την κρίση ήταν 900.000 και σήμερα είναι 720.000, από αυτούς οι μισοί έχουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και με άλλα λόγια διαλύεται η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Και ποιοι νομίζετε ότι παίρνουν τη θέση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που κλείνουν; Παντού κλείνουν μικρομάγαζα και γεννιούνται αλυσίδες και πολυκαταστήματα και η ανεργία φουντώνει. Το ίδιο θα υποστεί και ο μικρός και μεσαίος αγρότης. Νομοτελειακά θα οδηγηθεί στο να αφήσει τη γη του. Μεγαλοαγρότες και εταιρίες θα μπουν στον πρωτογενή τομέα και θα πάρουν τη γη μας.

Ήδη η γεωργία και η κτηνοτροφία έχει βληθεί βάναυσα την τελευταία τριακονταετία, καθώς μειώθηκε η συμμετοχή τους στο ΑΕΠ από 25% το 1980, στο 3,26% στο 2010 και σήμερα είναι μικρότερο από 3%. Οι επιδοτήσεις που ήρθαν από την Ευρώπη στον αγροτικό τομέα αντί να τον ενισχύσουν, ουσιαστικά τον κατέστρεψαν. Η κατάσταση μέσα στη κρίση επιδεινώθηκε όπως υποδηλώνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ότι το 2013, συγκριτικά με το 2009, τόσο ο συνολικός αριθμός των εκμεταλλεύσεων της Χώρας όσο και η χρησιμοποιούμενη γεωργική έκτασή τους (ΧΓΕ) μειώθηκαν. Αν συνυπολογίσετε ότι τα αγροτεμάχια έχουν μετατρέπει σε προσημειούμενα ακίνητα που μπορεί να κατασχεθούν και να εκπλειστηριάσουν και τα αγροτικά δάνεια σε εμπορικά, η ολοκληρωτική καταστροφή του αγροτικού τομέα δεν έχει πλέον γυρισμό. Αν επιπλέον συνυπολογίσουμε το νέο φορολογικό καθεστώς που θα υπαχθούν οι αγρότες, μαζί με την αύξηση όλων των εισροών (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ενέργεια) στην γεωργική παραγωγή, θα βρεθεί απέναντι σε ένα τραγικό και πλήρες αδιέξοδο.

Ο αγρότης αν ψηφίσει ΝΑΙ στο νέο μνημόνιο, στην ουσία βάζει την ταφόπλακα, στο βιός του, στην δουλειά του, στον ιδρώτα δεκαετιών, βάζει ταφόπλακα στη ζωή του και στη ζωή των παιδιών του.

ΥΓ: Όταν ανοιχτά βγαίνει η ΠΑΣΕΓΕΣ και υποστηρίζει να επιβληθεί το νέο μνημόνιο στη Πατρίδα μας, ελπίζω να κατανοούν οι φίλοι αγρότες τι σημαίνει αυτό και τι πρόκειται να συμβεί, αναλογιζόμενοι το ρόλο που έχει παίξει διαχρονικά η ΠΑΣΕΓΕΣ στην ελληνική γεωργία.  

Ο Γιώργος Χαλιμούρδας είναι Γεωπόνος Γ.Π.Α., MSc Περιβάλλον και Ανάπτυξη Ε.Μ.Π., και μέλος του Ε.ΠΑ.Μ. Ακρόπολης


ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ για τους αγρότες θα είναι το ΝΑΙ στο ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ για τους αγρότες θα είναι το ΝΑΙ στο ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ Reviewed by Ανώνυμος on Πέμπτη, Ιουλίου 02, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.